środa, 5 grudnia 2012

Stewia z polskiego pola

Stało się  mamy pierwszą suszoną polską stewię! w 100% Polską. a stało sie to tak

  1.  W zeszłym roku UE oficjalnie dopuściła na rynek europejski STEVIĘ jako słodzik spożywczyhttp://stewia.info.pl/bezpieczenstwo-prawo.php
  2.  W Zaborzu wyprodukowano rozsadę. http://www.plantpol.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=195&Itemid=82
  3.  Pan Marek na Podkarpaciu w maju posadził 5000 sadzonek, podlewał, pielił, dbał.
  4.  Roślinki wyrosły na wysokość ok 80cm, dzięki ciepłej pogodzie dopiero  w październiku zostały z koszone, zasuszone w suszarniach, przetarte przez sita 2-3mm. W rezultacie powstało zaledwie 100kg suszu.
  5.  Pierwszy worek 13kg. suszonych  liści stewii przyjechał do Warszawy w listopadzie tutaj została zapakowana w małe paczuszki 100g i 30g. pierwsza partia sprzedana została w 2 tygodnie. 

Z dumą stwierdzam iż jestem dystrybutorem Pierwszej polskiej stewi w postaci suszonych liści.
Stewię sprzedajemy w naszym sklepiku nr 13 na Pasażu Smyczkowa, przez internet na allegro
http://allegro.pl/stewia-suszone-liscie-stevia-i2777603593.html oraz u naszych zaprzyjaźnionych stoiskach
Bazarek Na dołku- stoisko BA Zioła

Poszukujemy też odbiorców hurtowych, na dzień dzisiejszy  naszą stewię sprzedają
sklepiki zielarskie
Nałęczowska62
ul. Conrada 15a paw 19
ul. Kasprowicza 48
ul. KEN 95

Info o stewii na naszej stronie na
http://pl-pl.facebook.com/pages/BA-Zio%C5%82a/387733031278268
Suszone, sproszkowane liście stewii są w 100% naturalnym, nieprzetworzonym słodzikiem, który zawiera również inne związki korzystne dla zdrowia. Liście są około 15-45 słodsze od cukru (sacharozy). Słodkość liści zależy między innymi od miejsca i warunków uprawy, pory zbioru. Liście długo zachowują właściwości słodzące, nawet po kilkunastu latach. Dla niektórych osób
minusem może być posmak liści oraz fakt iż liście mogą zabarwiać potrawy.

Wyciąg/ekstrakt ze stewii można otrzymać samemu gotując liście kilka minut w małej ilości wody. Wyciąg taki nie barwi potraw i jest mało przetworzonym, naturalnym słodzikiem.

Więcej na http://stewia.info.pl/roslina-stewia.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stewia