Macierzanka piaskowa
Pięknie wygląda cudownie pachnie używamy ją do mięs i parzenia herbatek.
Pyszny smak zarówno w mięsach jak i sałatkach
Właściwości leczniczych ma wiele:
http://rozanski.li/?p=1170
Polecam powyższą stronę jako źródło merytorycznej wiedzy o właściwościach wielu roślin.
Od siebie dodam że roślinka lubi słoneczne, suche stanowiska( również balkon) i systematyczne cięcie w przeciwnym razie zrobi sie wybujała i brzydka.
Zioła rosną dla nas i należy je ścinać jeść lub suszyć w przypadku macierzanki i innych Thymusów cięcie wykonujemy w czasie kwitnienia kilka centymetrów nad ziemią.
Podobnie mięty, melisy tniemy nisko nad ziemią ( 2cm) w momencie pękania pierwszych pąków kwiatowych, czyli 3 razy w sezonie w czerwcu, sierpniu i październiku lub na bieżąco.
Rozmaryn curry i lawendy tniemy mocno na wiosnę 3-5 cm nad ostatnim przyrostem. w ciągu sezonu przycinamy długie pędy.
Roślinki jednoroczne czyli bazylia, majeranek jemy od góry najdłuższe pędy ( nie niżej niż ostatnie rozgałęzienie )
Herbatka na wrzesień kwiat ( ziele) macierzanki, oregano z listkiem mięty lub melisy i poziomki dla Pań polecam 1 kwiat nagietka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz